Vzkaz vedoucího K612 k nadcházejícímu zkouškovému období a ohlédnutí za uplynulým semestrem.

Milé studentky, milí studenti,

zdravím vás na konci 14 týdnů již třetího nekontaktního semestru, jejž jsme, věřím, společně úspěšně zvládli. Zcela úmyslně používám množného čísla, maje tím na mysli jak vyučující, tak Vás. Snaha předat Vám co nejvíce znalostí v mezích možností daných nekontaktní výukou by byla zcela zbytečná a marná, pokud by na druhé straně monitorů nebyly řady spolupracujících a naslouchajících studentek a studentů. Bez vzájemné spolupráce, ochoty a pochopení na straně „vysílače“ i „přijímače“ by cesta semestrem byla pro všechny výrazně těžší. Jsem přesvědčen, že i tento semestr prokázal, že společnými silami se jakékoli nástrahy překonávají snáze, a rád bych Vám za to, že jste na nekontaktním bojišti byli společně s námi, vyjádřil díky a uznání.

S každým koncem přichází něco nového. Stojíme teď na pomyslném prahu dveří, za nimiž čeká 5 týdnů zkouškového období. Protože bychom Vás všechny rádi konečně viděli osobně, využíváme možností daným platnými opatřeními a zkoušky předmětů garantovaných Ústavem dopravních systémů se budou konat v zásadě kontaktním způsobem. Jedinou podmínkou je pravidelné testování. Tak, jako veškerý personál fakulty musí pravidelně podstoupit testy na COVID-19, i na Vás nyní tento, ne úplně příjemný úkon, dopadl (s výjimkou očkovaných a těch, kteří COVID-19 prodělali – ve lhůtách dle platných podmínek). Nejde o nic složitého, doporučujeme využívat antigenního testování ve veřejných centrech, Studentském domě, či vlastních samovyšetřovacích testů, jelikož z logiky věci byste měli znát negativní výsledek testu ještě před tím, než se vypravíte na zkoušku. Uvědomujeme si, že jde o menší, ale přeci jen přijatelnou komplikaci. Testování je totiž také jedním ze schodů na cestě k návratu do kontaktního způsobu výuky a prokázat se na žádost vyučujícího před zkouškou negativním výsledkem v aplikaci není žádná nepřekonatelná zátěž. Jsme přesvědčeni, že testování stojí za to strpět a věřit, že náš již nečeká cesta zpět!

Studentky a studenti, dovolte mi, abych Vám za kolegyně a kolegy z Ústavu dopravních systémů popřál úspěšné zkouškové období a následně svobodné, odpočinkové léto, kdy budete užívat volna dle svých představ obklopeni právě těmi, s nimiž svůj volný čas chcete trávit. Pokud budete mít jakékoli problémy, nebojte se ozvat svým vyučujícím, pedagogické manažerce ústavu Ing. Dagmar Kočárkové, Ph.D., nebo mně. A pamatujte, že na každou bolest bývá lék, jen se o ní musí vědět. A čím dříve se začne léčit, tím kratší a jednodušší léčba bývá.

Jako rozený optimista se loučím s pozdravem NA VIDĚNOU!

Martin Jacura