Ohlédnutí za MEPS 2020

V polovině srpna roku 2020 se pro studenty oboru DOS konal 31. ročník tradičního semináře MEPS – Middle European Project Seminar. Seminář MEPS je jedinečný tím, že se jeho účastníci během pěti dnů mají příležitost seznámit se svými zahraničními kolegy z partnerských universit – Technische Universität Wien (Technická univerzita Vídeň) a A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (Technická a ekonomická univerzita Budapešť) a společnými silami nabídnout řešení zadaného dopravního problému.  Seminář MEPS se každý rok koná v jiném městě i státě. Jinak tomu nebylo ani na MEPSu 2020.

Místa konání předcházejících MEPSů.

Jako účastník jsem měl příležitost účastnit se již svého třetího MEPSU – poprvé v roce 2018 ve městě Éger v Maďarsku, potom v roce 2019 ve městě Sankt Veit an der Glan v Rakousku a konečně v roce 2020 v tuzemském městě Uherské hradiště. Seminář MEPS se tradičně koná koncem května, ale tento rok byl výjimečně termín jeho konání posunut z důvodu pandemie Koronaviru až na srpen.

Kromě tradičního MEPSU se pořádá „BeforeMEPS“ a „AfterMEPS“ během kterých mají účastníci možnost zúčastnit se výletů pořádaných docentem Čarským. Na obou akcích mají studenti možnost relaxu po náročném semestru ve škole a zároveň načerpat síly před zkouškovým obdobím. Program těchto akcí je vždy velmi bohatý – cestou na MEPS 2018 v Maďarsku jsme byli na Ukrajině, cestou zpátky na Slovinsku a cestou na MEPS 2019 v Rakousku jsme byli v Itálii a San Marino a cestou zpátky jsme ještě stihli výlety v Rakousku. Letošní BeforeMEPSovou destinací bylo Slovensko a Nízke Tatry. Za dohromady čtyři dny jsme toho stihli skutečně hodně – od turistiky v Nízkých Tatrách, přes výlet do Čierneho Balogu na známou parní dráhu, koupání v Slovenských termálních pramenech až po exkurzi v bývalém Koncentračním táboru Auschwitz-Birkenau v sousedním Polsku a mnoho dalšího. Večery jsme trávili u grilu a dobrého jídla, či na Slovenském salaši s haluškama. Tento rok se kvůli pandemii a omezeným možnostem cestování bohužel AfterMEPS nekonal – což jsme si však vykompenzovali délkou BeforeMEPSu a jeho bohatým programem.

Po posledním výletu na Slovensku jsme se přesunuli do naší cílové stanice – do města Uherské Hradiště. Ještě v neděli večer nás vedení města přivítalo na radnici. Druhý den ráno jsme se blíž seznámili s úkoly, které si pro nás město připravilo. Po seznámení se svými zahraničními kolegy a procházce v terénu jsme debatovali nad možnými řešeními zadaného problému, stejně tak, jak dalších sedm týmů. Po práci jsme trávili čas procházkami po městě, nebo zábavou s ostatníma. Stihli jsme si taky zazávodit na motokárách ve Zlíně. Po několika dnech práce nad zadaným úkolem jsme své výsledky odprezentovali vedení města v prostorách detašovaného pracoviště Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně – kde jsme ostatně byli celý týden ubytovaní a kde jsme také pracovali na svých úkolech. Následoval ještě slavnostní oběd s vedením města, kde nám byl vyjádřen vděk za odvedenou práci.

Závěrečná fotografie z letošního ročníku MEPS 2020 v Uherském Hradišti.

Seminář MEPS je skvělou příležitostí, jak lépe poznat své kolegy a učitele ale také poznat své zahraniční kolegy, či přecvičit si cizí jazyk. Zároveň je zde skvělá možnost nahlídnout do praxe dopravního inženýra za pomocí řešeních reálných problémů daného města. Ale rozhodně nejde o týden strávený nad počítačem a prací, nýbrž čas, který si naplno užijete!


MEPS (Middle European Project Seminar) je jednou z akcí, kterou spolupořádá Ústav dopravních systémů a které se mohou účastnit studenti oboru DOS.