Martin Jacura: “Do letního semestru vám přeji dobrou náladu a spokojenost.”

Vážené studentky, vážení studenti,

již jste si asi všichni povšimli, že je tu další semestr Vašeho studia. Těšíme se, že Vás opět v plné síle, po úspěšném zkouškovém období a snad i několika dnech odpočinku, potkáme na našich předmětech a projektech.

S kolegy v prvním ročníku se budeme setkávat na předmětu ZTS – Železniční tratě a stanice, kde se seznámí především se zákonitostmi návrhu železniční dopravní infrastruktury a vlastní projekt si vyzkouší ve cvičeních. Druháci, čerství kolegové na oboru DOS, pro změnu přičichnou k infrastruktuře pozemních komunikací v extravilánu, tedy mimo zastavěné území, a to v předmětu SDK – Silnice, dálnice a křižovatky. Nejen projektováním DOSák je živ, a tak rovněž ve druhém ročníku Vás čeká provozně zaměřený předmět DOPS – Dopravní průzkumy a simulace. Pokud jste se prokousali studiem až do třeťáku, máme připravené menu sestavené z PAPM – Provoz a projektování místních komunikací, kde se zaměříme společně na pozemní komunikace v intravilánu, 12OMHD – Organizace a řízení MHD, kde se zakousnete do zákonitostí navrhování a provozu MHD,  i  12ZAR – Základy architektonického projektování, kde se všem pokusíme otevřít oči a ukázat, že dopravní stavby mohou být nejen účelné, ale také krásné. Jste již v magisterském studiu? Ani na Vás jsme nezapomněli a jako hlavní sousto připravili důležitý předmět DOUP, jenž vás v duchu trvale udržitelné mobility seznámí se zásadami dopravy v procesu plánování rozvoje území. Výčet pochopitelně není konečný, další povinně volitelné předměty servírujeme jako zákusek rozvíjející povinné předměty studia.

Na začátku jara připravujeme ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy úspěšný workshop Zóna sdílení názorů, kde se v pracovních skupinách budete moci zapojit do řešení konkrétních dopravních problémů hl. m. Prahy. Máme i další nápady na zpestření letního semestru, nechte se překvapit, co vše se nám povede uskutečnit.

Do 14 týdnů letního semestru plných nových informací nabytých na předmětech a projektech Vám dobrou náladu a spokojenost za tým Ústavu dopravních systémů přeje

Martin Jacura